Sådan håndterer du dine sociale medieprofiler i sommerferien

Så starter det. Sæsonen, hvor du ikke kan få en lægetid. Ikke kan komme i kontakt med din bankrådgiver. Ikke kan få dit hår klippet. Alting lukker ned, og mange af os tager 2-4 ugers fri, mens social media-managere landet over hiver sig i året og bekymrer sig, om de egentlig kan holde helt fri.

For selvom næsten halvdelen af danskerne vælger at bruge ferien som digital detox, så er den anden halvdel stadig online og ofte i stor stil. På stranden er der virkelig tid til at gennemgå Instagram-feedet, spionere på gamle skolekammerater og læse interessante artikler, og derfor skal man som brand også have en plan for, hvordan man håndterer perioden.

Før panikken indfatter sig, så husk dog, at der desværre sjældent er nogen derude, som sidder spændt og venter på, at et brand poster noget på deres Facebook. En periode med stilhed eller mindre indhold end normalt vil altså føles betydeligt mere grænseoverskridende for dig end for din målgruppe.

Når det er taget i betragtning, hvordan kommer man så igennem ferien med både sin sociale valuta og sit gode feriehumør i behold?

Du kan gøre det nemmere for dig selv ved at undgå at køre store taktiske kampagner i sommerferien. For det første vil du sikkert alligevel se en mindre effekt, og for det andet kræver det, at du faktisk er til stede, så du kan håndtere det. Med det af programmet ser opgaven allerede lettere ud. Spørgsmålet er så, hvad du i stedet skal fylde dine kanaler ud med?
Sørg først og fremmest for at planlægge alt dit indhold up front og skemalæg det også, så du ikke skal logge på de forskellige kanaler og poste i din ferie. Sommeren er jo traditionelt agurketid, så gå eventuelt i gemmerne og genudgiv noget af dit ”evergreen”-indhold. Her kan du med fordel vælge en indholdsserie eller et greatest hit fra din blog, som, du ved, resonerer med målgruppen og derfor ikke behøver konstant overvågning eller taktisk annoncering.
Spørgsmålet er så, om det er nødvendigt at bemande dine profiler i perioden? Her kender du bedst svaret selv. Bruges kanalerne til kundeservice, er der generelt et meget højt engagement-niveau, og hvis I modtager mange direkte beskeder, anbefales det at bemande siden – om end i neddroslet grad. Som minimum bør du sørge for, at du eller en kollega har adgang til internet og en computer, så I kan reagere, hvis det skulle blive nødvendigt. Bruges kanalerne hovedsageligt til at pushe indhold ud, og er engagementet lavt, vil du højst sandsynligt godt kunne tillade dig at være fraværende. I det tilfælde bør du forberede dine følgere på dit fravær ved at skrive dine ’kontaktrammer’ på siden med alternativer ved hastesager. Facebook tillader desuden, at du kan indstille et instant reply, hvor du fortæller, hvornår man kan forvente svar, hvis nogen skulle skrive til dig direkte i en besked.
Og skulle uheldet være ude, og du ikke kan undgå at logge på, så kan det meste gøres fra din mobil. Twitter og Instagram er selvfølgelig helt optimerede, og Facebooks ”Pages”-app er også glimrende og giver dig de fleste funktioner. LinkedIn er som sædvanlig den besværlige dreng i klassen, så medbring din iPad, så du kan logge ind på desktop-versionen.
Summa summarum: Book din ferie og brug følgende tommelfingerregler, så du også kan nyde den:

  • Undgå at køre kampagner
  • Planlæg alt indhold
  • Genbrug evergreen-indhold, som du ved virker
  • Koordinér med dine kollegaer
  • Forbered dine følgere på dit fravær
  • Download de nødvendige apps til telefon eller iPad

Af Rikke Østergaard, Head of Social